Marian Burguès
Sabadell del meu record
Joan Sallent, Impressor
1929

"Destronament d'Isabel II. "Al matí d'un dia de feina ningú no treballava; tothom era a les portes enraonant misteriosament. -Què passa? -tothom deia. El "Numància", la "Blanca" i altres vaixells de l'esquadra que posseïem des de la guerra del Marroc s'havien sublevat a Càdiz. Fou destronada la reina Isabel II, aquella reina tan guapassa que havíem obsequiat pocs anys enrera fent-li aquell arc triomfal de troques de fil de llana. Les fulles impreses parlant de la voluntat nacional, de l'honor nacional, de la llibertat i del progrés, anaven de mà en mà. Prompte un esclat de poble assaltà la Casa de la Vila del carrer de la Rosa. El retrat de la reina, els estris d'amidar els quintos, els llibres, els sillons i tot el que vingué a mà saltaren pel balcó, calant-hi foc, cridant fins a quedar roncs: "¡Viva la libertad! ¡Abajo los Borbones! ¡Fuera quintas!, i tot un repertori de frases de reglament que duien les fulles que circulaven per tot on hi havia grups. Prim, Serrano [duc de la Torre] i Topete eren els herois de la revolució." (p. 141-142)

"Després de la revolució del 68 uns elements pertanyents a la societat de ball "L'Africana" intentaren fundar una plaça de braus. Els Llonch, Bou, Palàs, Modes, Sogas, Juliana i alguns altres la bastiren en un tancat de la Rambleta; aquesta era feta de taulons i fou batejada amb el nom de Club Cubell. Hi foren donades dues curses ridícules, amb vedellets. A cada cursa hi seguí un romanso que els que teníem per barbres aquestes festes férem imprimir i repartir. Allò colpí de mort als "africans". El públic es retragué d'assistir a aquells intents, mancà ambient i el Club Cubell morí." (p. 161-162)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Entre 1850 i 1859: "...van iniciar-se els carrers de... Isabel II (després Latorre i Rambleta), per la [banda] de Migdia." (p. 370)

"No obstant, la Revolució de Setembre de 1868 va deixar la seva petja en els títols dels carrers que ja estaven fets. [...] L'altre passeig d'Isabel II, prop de la via, es digué de Latorre;" (p. 373)

"Encara, en 12 de febrer de 1897 l'Ajuntament va fer determini d'establir, al carrer de Latorre, el Passeig que la gent, per la seva situació, anomenà de la Rambleta." (p. 393)